Highslide for Wordpress Plugin

20% ruginė duona

gruodžio 26, 2009, Posted by Marius Alaburda at 00:49

Dažniausiai, įsigijus duonkepę, pirmoji duona būna balta kvietinė. Taip turbūt yra todėl, kad kvietiniai miltai yra žymiai dažniau naudojami, o ir parduotuvėje pasakius „miltai“ – gausi kvietinių, o ruginių reikia ieškoti (ir neretai – mažesnėse parduotuvėse rasti nepavyksta).

Kai pradedantis kepėjas pirmą kartą įsigyja ruginių miltų – galima pabandyti kepti maišytą kvietinių-ruginių miltų duoną. Aš ją pavadinau „20% ruginė duona“, nes iš penkerių puodelių miltų – vienas (arba 20%) yra ruginių miltų. Ruginiai miltai truputį patamsina duonos spalvą ir suteikia savitą skonį.

Receptas:

  • 1 v.š. aliejaus
  • 450 ml vandens
  • 1 a.š. druskos
  • 4 puodeliai kvietinių miltų
  • 1 puodelis ruginių miltų
  • 1 v.š. cukraus
  • 1 porcija mielių

Po signalo galima sudėti priedus. Šiuokart naudojau saulėgrąžas, moliūgo ir sezamo sėklas, viso jų buvo pusė puodelio.

Iškepto kepaliuko viršus truputį įkritęs – tai rodo, kad buvo kiek per mažai miltų arba kiek per daug vandens. Reikėtų kepant sekantį kartą pabandyti pilti tik 425 ml vandens, arba miltų kieki padidinti 0,5 puodelio…

20% ruginė duona

20% ruginė duona

Ruginiai miltai truputį patamsina duonos spalvą ir suteikia savitą skonį.

Nepaprastai smagu, kai tavo darbą įvertina. Jei Jums padėjo pateikta informacija arba norite paklausti, papildyti, pakomentuoti, padėkoti - prašau palikti atsiliepimą. Dėkoju!

Šiai žinutei turime atsiliepimų: 38

  1. Zitulesta parašė:

    Domiuosi,patiko,tik nežinau kur pirkti ruginių miltų,nes pas mus miestelyje nėra,o internete nerandu.Labai norėčiau pabandyti.Būsiu dėkinga jei atsakysi kur gauti

  2. Marius Alaburda parašė:

    Klausimas labai specifinis… Aš juk negaliu žinoti, kaip kokiame kaimuke nusipirkti ruginių miltų 😉

    Kiek vėliau tikiuosi padaryti skyrelius apie naudojamus produktus ir techniką, tai ten bus parašyta, kad man labiausiai patikę – „Malsenos“ „Viso grūdo“ ruginiai miltai (http://www.malsena.lt/lt/produktai/vartotojams/miltai/viso-grudo-ruginiai-miltai). Gal verta parašyti jiems ir paklausti apie galimybę įsigyti? Arba gal turite kokią kepyklėlę netoliese, kurie sutiktų parduoti ruginių miltų, o galbūt netgi ir raugu pasidalintų?

  3. Marius Alaburda parašė:

    Hm, „Malsenos“ puslapyje Jūs rašote, jog gyvenate Šiauliuose… Jei nueitumėte į didžiausias Šiaulių „Maxima“, „Rimi“, „Iki“, „Norfa“ – kažodėl tikiu, kad tikrai ruginių miltų surastumėte. „Maximoje“ galima pažiūrėti ir ekologiškų produktų skyriuje, esu ten radęs…

  4. Paulius parašė:

    Laba,

    Kiek „patobulinau“ recepta. Kaip ir rekomenduota, vandens kieki sumazinau iki 430ml, druskos kieki padidinau iki 1,5 a.s., bei idejau 2 v.s. salyklo. Gavosi labai skani ir grazi duona 🙂

  5. kristina parašė:

    kepu jau kelinta syk sia duonele.. tikrai nebloga, tik as siek tiek daugiau dedu ruginiu rupiu miltu, o maziau kvietiniu, dar papildomai idedu razinu, saulegrazu ir semenu..super!!!!

  6. irma parašė:

    Mano pirmasis kepinys naujoje duonkepeje buvo si duona 🙂 .Kepiau ja su kmynais ir saulegrazomis. Taip pat pyliau maziau vandens ir gavosi SUPER !!! Tikrai LABAI SKANI duona, nes seimyna sukirto puse kepaliuko is kart… 😉 Aciu uz puiku recepta… 🙂

  7. Romas parašė:

    Iškepiau ir aš “ 20% ruginę“,gavosi puikiai,tik miltų dėjau:kvietinių-500gr.;ruginių-200gr.;vandens-420ml.Tik gaila,reikėjo daugiau dėti kmynų ir saulėgražų.Ačiū Mariau už gerą receptą,lauksime naujų.

    • Ramutė parašė:

      Sveiki, norėčiau sužinoti kokius miltus JŪS dedate. Receptuose nurodyta, kad dedamas miltų mišinys. Ir dar, ar įjungus pirmą programą būtinai reikia pasirinkti plutos apskrudinimą. Aš neseniai įsigijau duonkepę, tai dar išvis nieko nenusimanau ir bijau pradėti. Ačiū už informaciją. Laiksiu patarimų.

      • Marius Alaburda parašė:

        Pradėti nebijokite, drąsiai naudokite įprastus kvietinius miltus (kur blynus kepate 😉 ), ir ruginius miltus, tarkim „Malsenos“ „Viso grūdo“.

        Apskrudimą visada palieku standartinį.

        Svarbu – žiūrėkite, kokio dydžio kepaliukui paskaičiuotas receptas – jei tešla duonkepėje išlips per kraštus – lauks labai ilgas ir bjaurus duonkepės valymas. Pas mane duonkepė didelė, todėl normas derėtų dalinti iš 1.5

      • Irma parašė:

        As naudoju paprastus kvietinius ir rupius ruginius miltus.Svarbiausia pradeti kepti, o veliau atsirinksite kas jums skaniau… 😉
        Apskrudinima duonos kepimui as taip pat palieku standartini, tik batono kepimui sumazinu. SEKMES ! ir nebijokite pradeti 🙂

  8. JOLITA parašė:

    sveiki
    na ir as nusipirkau duonkepe,,ir iskart prasidejo ,problemos,tai su miltais tai su mielem,ta duonkepe tai,,,,,ne kaip orkaite,perdaug ipilsi,isbega,per mazai vel ,,,,,bet aisku svarbiausia rezultatai,man skaniausios tos saldzios duonos,
    kadangi esu dirbus duonos kepykloj,tai man kazkaip gal paprasciau,zinai kas del ko ,ir kodel blogai gaunas

  9. lina parašė:

    bardem kepti sia duona, bet mum tesla labai iskilo eme lipti per krastus, tai praverus ji sukrito, bet aplipo dangtis..nu zodziu kepaliukas nesigavo..iskepe nelabai kaip , bet skonis patiko..norim dar karta bandyti, tik gal galit patart kas buvo ne taip? ka keisti? miltu dejom 4 puodelius kvietiniu ir 1 puodeli ruginiu ruoiu, vandens 425..lauksiu patarimu. aciu:)

  10. Daiva parašė:

    Sveiki,
    o kokia programa kepate?

    • Marius Alaburda parašė:

      Berods, standartine. Senokai jau nekepiau šios duonos 😉

      • Erika parašė:

        bandysiu ir as issikepti sios duoneles…..,o standartine programa tai 13.
        Aciu

        • Marius Alaburda parašė:

          Standartinė programa pas mane – Nr. 1 (duonos maišymas, kildinimas ir kepimas – 3:20 val)

  11. Daiva parašė:

    Na va vakar iškepiau duonytę,tai gavosi SUPER.Tika aš viską dalinau iš 1,5,bet gavosi labai jau maža duonytė.Tai noriu paklausti,jei pas mane galima kepti 750 g.,1000g.,ir 1500 g.,tai gal galiu dėti visą nurodytą kiekį ir nebus perdaug? O aš kepiau su 6 programa(rupių miltų duona,pas mane “Moulinex“ duonkelė).
    Ačiū už atsakymą

    • Marius Alaburda parašė:

      Pas mane irgi didelė – Moulinex 5003.
      Būtent 1.5kg kepaliukui receptas paskaičiuotas.

  12. Vita parašė:

    Sveiki,
    norėčiau išsiaiškinti, ką reiškia receptuose matavimo vienetas „puodelis“, jų būna įvairių dydžių. Tai reiškia, kad miltų kiekis nenusakomas. Ar ne geriau miltų normą pateikti gramais?

    • Marius Alaburda parašė:

      Puslapio viršuje yra parašyta nuoroda „Produktų mato vienetai“ – ten parašyta 😉

  13. Eimantas parašė:

    kiek duonos iseina?

  14. Rasa parašė:

    Sveiki as neuzilgo prisijungsiu prie jusu,ryt as porys atves mano duonkepe.Laukiu nesulaukiu.

  15. Silvija parašė:

    Laba vakara,

    prašau pagalbos. Gal kas galit pasakyti kiek sveria 100 ml miltų. Iki šiol lyginau vienas prie vieno ir velniava gaunas. Turiu tik indelį skysčiams matuoti. Jei kas turite svarstykles, prašau, pasverkite ir parašykite. Labai būsiu dėkinga 🙂

  16. laima parašė:

    Aciu labai skani duonyte gavosi tik neuzkepe virsus Gal plutele reiktu pareguliuoti

  17. Ramutė parašė:

    Sveiki,
    kepu ir aš duonytę, bet tik iš miltų mišinio.
    Noriu JŪSŲ paklausti, ką reiškia recepte parašyta „porcija mielių“? Sausų ar šlapių? Ir kaip Jūs dedadate tarkim šlapias mieles?
    Ir dar. Duonkepės receptuose parašyta, kad galima naudoti pieno miltelius, bet aš jų nerandu. O kas būtų, jei naudočiau sojos pieno miltelius ar net paprastą pieną. Bet kada jį pilti? Manau, kad tuomet būtų pilna ne tik duonkepė, bet ir virtuvė.
    Iš anksto dėkoju už patarimus.

    • Marius Alaburda parašė:

      Paskaitykite visus komentarus – viename jų rašau: puslapio viršuje yra parašyta nuoroda “Produktų mato vienetai” – ten parašyta 😉

      Apie mieles atsakyta temoje „Esminė informacija“.

      Pieno miltelių niekada nenaudoju, manau, kad jei reikia pilti porą šaukštų pieno miltelių – tai galima drąsiai pusę stiklinės recepte esančio vandens pakeisti pienu. Pienas pilamas kaip ir kiti skysčiai – pagal duonkepės instrukciją (manojoje – skysčiai pilami pirmiausiai, skaitykite viršuje „Esminė informacija“).

  18. Dovile parašė:

    Sveiki isturejau 3 metus duonkepe Moulinex spintoje ir tik dabar sugalvojau pabandyti iskepti duona. ir gal kas nors galetumet aprasyti kaip su ja naudotis ka po ko reikia pilti kad normaliai iskepti sia duonele, nes viena kepiau ir kazko nesigavo neiskilo ir neapskrudo kepiau su 1 programa 🙁 Kaip suprantu siaim receptui sausu mieliu pakelis dedasi t.y. 7 g.? Ir su kokia programa kepti kad apskrustu graziai virsus?
    Busiu dekinga kas man pades 🙂

    • Marius Alaburda parašė:

      Dovile – pilnas puslapis informacijos – kaip rašyta Mažvydo – imkite mane ir skaitykite. Kai viską perskaitysite – tada ir daug klausimų bus atsakyta ir tikėtinai rasite receptą, kuris „kris į akį“.

      O pirmi blynai būna visada prisvilę, čia taisyklė 😉

      • Dovile parašė:

        Perskaiciau jau viska ir ryt bandysiu kepti kaip iseis parasysiu 🙂 aciukas jums 🙂

  19. Tatjana parašė:

    Sveiki, išbandžiau ir aš šį receptą. Gavosi puikiai. Tik va viršus neapkepė, kaip ir Laima rašė, liko baltokas. Bandžiau kept nustatant įvairius apskrudinimo lygius, vis tiek baltas. Kas gali būti neregai?

  20. gistan parašė:

    Sveiki,duonkepiai,
    taigi padovanojau zmonai duonkepe,o kept duonyte teko paciam. 🙁
    labai skani gavosi,nors ir pirmas blynas siek tiek prisviles.Idubo virsus nors vandens pyliau 420ml.Itariu del to ,kad per skubejima mieles nesumaisiau su sukrumi,o siaip perlauzes i pora gabaleliu imeciau.manau,kad netolygiai issimaise.
    Siaip labai skanu.Bandysiu zmonos dovana toliau.foto ir pamastymus imesiu i foruma kur nors.

  21. ruta parašė:

    Kai nusipirkau duonkepe tai naudojau Jusu gerb.Mariau patarimais.Labai aciu kad Jus esate.Dar noriu pasakyti ,kad vietoj pieno naudoju sojos grietineles miltelius.Padidinau aliejaus norma,tada duonele netrupa.

  22. Tadas parašė:

    Laba diena norejau paklausti 20% rugines duonos receptas tai cia pasakojamas 1.5kg ar visko tiek deciau ir issikepciau su savo 900g ?

Palikti atsiliepimą








best wordpress theme