Highslide for Wordpress Plugin

Ruginių miltų raugas

sausio 19, 2010, Posted by Marius Alaburda at 21:51

Kvietinę duoną kepti gana paprasta. Ruginė „tikra“ (t.y. „naminio skonio“) duona kepama naudojant ne mieles, o raugą. Galima įsigyti sauso raugo, tačiau raugą nesunkiai galima pasigaminti ir patiems. Tereikia kruopštumo, švaros, kantrybės ir ruginių miltų 😉

Pirmiausiai reikia paimti didesnį (~3 L) indą arba stiklainį. Senovėje tam buvo naudojamas medinis kubiliukas, dabartokį surasti bus sunkiau (man vis kirba mirtis apie saunos įrangą, tik tam pirties kibirui reikėtų tinkamo dangčio…). Aš raugui raugti naudojau didelį puodą.

Darbo eiga:

Diena Nr.1: Pirmiausiai, nedideliame dubenėlyje sumaišome pusę stiklinės šilto vandens ir pusę stiklinės ruginių miltų (aš naudojau „Viso grūdo“ ruginius). Išmaišom kruopščiai, kad neliktų gumuliukų ir nesudrėkusių miltų. Išmaišę supilame į minėtą didesnį indą, kurį reikia uždengti „marlės“ audiniu ir pastatyti šiltai (~25 laipsniai yra optimalu), aš pastačiau kampelyje prie nuolat įjungto kompiuterio ;-). Nepatariu maišyti iškarto dideliame inde, nes apsitaškiusias ir padžiūvusias sieneles po to sunku valyti.

Diena Nr.2: Pamaišiau šį mišinį medine mentele. Jis jau po truputį pradeda skleisti nelabai malonų, rūgštoką kvapą. Kai kuriems žmonėms tas kvapas kelia asociacijos su kažkur paliktomis kojinėmis 😉

Diena Nr.3: dubenėlyje paruošiau mišinį – pusę stiklinės šilto vandens ir pusę stiklinės ruginių miltų. Šiuo metu jau turėtumėte pastebėti skirtumą tarp gaminamo raugo ir naujo mišinio – raugas būna rusvos spalvos, naujas mišinys – pilkesnio atspalvio. Kruopščiai išmaišę, mišinį išpilame į gaminamą raugą ir viską išmaišome.

Diena Nr.4: paruošiame dar vieną mišinį – dabar jau 1 stiklinė šilto vandens ir 1 stiklinė ruginių miltų. Vėl viską išmaišome ir įmaišome į raugo mišinį.

Diena Nr.5: jei viską darėte teisingai – kvapas būna jau stiprus, o raugas – su oro burbuliukais. Dabar reikiamą raugo dalį galima naudoti receptams, o kitą – saugoti ateičiai. Dažniausiai naudojamas raugas maišomas su miltais ir reikalingas dar kelių valandų rauginimas, bet čia jau žiūrėkite pagal receptą.

Kaip matote – technologija labai paprasta – pirmasis raugas bręsta dvi paras, po to kas parą galima pridėti tiek pat mišinio, kiek jau yra sudėta – raugas per parą sugeba tokį patį kiekį mišinio „užrauginti“. Paskaičiavę matote, kad viso į šį receptą jau sudėta po dvi stiklines miltų ir vandens, todėl, jei reikia daugiau raugo – penktą dieną galima jį maitinti, pilant po dvi stiklines miltų ir vandens arba pusę raugo panaudoti, o likusią – papildyti viena stikline miltų ir viena – vandens. Manau, čia viskas aišku.

Blogiau būna, jei indai būna nepakankamai švarūs – tokiu atveju į raugą gali įsimesti pelėsis ir viską teks išmesti ir pradėti iš naujo. Bet nenusiminkit ir bandykit – tikrai pavyks.

Raugo saugojimas:

Galima likusį raugą supilti į stiklainį ir pastatyti šaldytuve. Tik svarbu neuždengti aklinai, o palikti jam galimybę kvėpuoti, taip pat nelaikyti ilgiau, nei savaitę – jį reikia išimti, pamaitinti bent parą laiko (santykiu 1:1, mišinio reikia tiek pat, kiek ir raugo) ir galima saugoti toliau.

Nepaprastai smagu, kai tavo darbą įvertina. Jei Jums padėjo pateikta informacija arba norite paklausti, papildyti, pakomentuoti, padėkoti - prašau palikti atsiliepimą. Dėkoju!

Šiai žinutei turime atsiliepimų: 25

  1. Inga parašė:

    Aciu uz si issamu recepta. Jau „auginu“, ziuresiu, kaip seksis. Viska sudejau i 3l stiklaini ir apsukau raksluosciu, kad tamsu butu (kazkaip atrodo, kad reikia tamsos). O kaip del tirstumo? Kai maisiau tai gavosi vos ne teslos konsistencija, ar taip turi buti, gal per mazai vandens, nors lygiomis dalimis, kaip ir parasyta. Naudojau „kauno grudu“ raupaus malimo ruginius miltus, viso grudo negavau.

    • Marius Alaburda parašė:

      Gal vertėtų truputį daugiau vandens įpilti, nes per kietoje tešloje gali nepakankamai gerai raugo bakterijos veikti…

      Man viskas pavyko tik iš trečiojo karto. Skaičiau internete – kartais reikia atkaklumo 😉

  2. Inga parašė:

    Supratau, vadinasi labai daug tiketis neverta, kad pavyks is pirmo karto. Dabar tik pamaisiau, mase suskystejusi ir „kvapas“ yra :), tai gal viskas gerai 🙂

  3. Inga parašė:

    Aciu, raugas pavyko, rytoj bandysiu kepti su juo duona 🙂

  4. JOLANTA parašė:

    Sveiki, noriu pasidalinti savo patirtimi. Jei kartais raugas nenori rūgti-bandykite įdėti 1 a.š. medaus. Man padėjo „pažadinti“ raugą.

    • Marius Alaburda parašė:

      Ačiū, Jolanta.
      Jei turėtumėte gerą receptą juodos ruginės duonos kepimui duonkepėje – prašyčiau irgi pasidalinti, nes kiek bebandau – vis gaunasi nepakankamai gerai 😉

  5. JOLANTA parašė:

    Kolkas tik orkaitėje kepiau ruginę duoną( vakar) tai pavyko gerai. Aš raugą dariau paprasčiau: 1 stiklinę ruginių miltų užpyliai 1 stikline šilto vandens ir pamaišydama kasdien laikiau šiltai 3 dienas, bet jis man nenorėjo kilti-tai „prikėliau“ su medumi. Šį patarimą išgirdau per TV

  6. Lina parašė:

    Sveiki,
    Labai įdomu pasidarė beskaitant šį blog’ą 🙂
    Tarkim pasidarau ruginės duonos raugą ir kas tada??? kaip iš jo duoną ruginę iškepti?? :)Jei kas turi patirties kepant ruginę duoną duonkepėje būčiau labai dėkinga 🙂

    • Andrius parašė:

      Norint iškepti skanią duoną – ją reikia šiek tiek pasaldinti. Cukrus neduoda saldumo, nes jis surūgsta, todėl galima saldinti arba medumi, arba kokiu nors džemu, verdamu iš natūralių uogų ar obuolių.

      Aš kai darau, tai į raugą dedu 1/5 raugo svorio ruginių ir 1/5 kvietinių miltų (gal 4/5 ruginių ir 1/5 kvietinių? – Marius). Kvietiniai miltai šiek tiek padeda iškilti, kad nebūtų tokia kieta.

      Tada aš į duoną dedu kmynų ir druskos – čia pagal skonį. Tešlą darau ganėtinai kietą, todėl vandens beveik nepilu. Kai viską sumaišau – tada suformuoju duoną. Kepu formoje – ją iškloju kepimo popieriumi, arba jei norite – galima klevo, garstyčių lapais, ajerais ir panašiai. Tada visą duoną su forma padedu rūgti. Rauginu apie 6 valandas, kad pakiltų beveik dvigubai.

      Tada duonos paviršiu suraižau ganėtinai giliais įpjovimais ir dedu kepti. Kepu 260 laipsnių temperatūroje apie 20 min., o tada sumažinu iki 200-220 laipsnių ir kepu apie 40 min. Na, žiūriu pagal situaciją, pagal duonos dydį. Nebijokite, jei paviršius atrodys juodas – juk tai naminė duona, pluta ir turi būti stora ir kieta.

      Išėmęs duoną iš orkaitės, aš ją supurškiu vandeniu ir uždengiu rankšluosčiu, kad dašustų, o tada skanaus.

      Tai va, net nežinau, ką dar parašyti… Gal kam padėjau 🙂

  7. Lida parašė:

    pasidariau pati rugines duonos rauga ir naujiems metams iskepsiu savo duonos . Kaip gausis parasysiu veliau

  8. saverija parašė:

    sveiki,
    šiandien kepiau pusiau juodą duonelę, gal kam bus įdomu 🙂
    į duonkepę dėjau:
    100 g rupių ruginių miltų
    175 g rupių kvietinių miltų
    1 v.š. maltų kmynų
    1 v.š. maltos kalendros
    užpyliau 170 ml verdančio vandens, palaikiau apie 15 min.
    1 v.š. aliejaus
    1 v.š. cukraus
    1 a.š. druskos
    žiupsnis sausų petražolių ir čiobrelių
    1 a.š. sausų mielių
    kepiau 1 programa, po paskutinio minkymo nuėmiau lopetėlę, tešlą sudėjau atgal, paviršių gerai pritepiau trupučiu pieno ir apibarsčiau kmynais
    šeimynai buvo labai skanu ! 🙂

    • Andrius parašė:

      nu cia kalbama apie rauga. ir apie rugine duona su raugu. cia tu kepei paprasta duona tik naudojai ruginius ir kvietinius miltus. ir dar uzplikinai. tai plikyta duona. pilant verdanti vandeni ir poto dedant ar rauga ar mieles isitikinkite ar plikinys atveso.
      ir kepant duona be raugo tik su mielemis ji neturi to tokio kvapo ir iprastos rugsteles.

      • Maryte parašė:

        Andriau, gal jus man galite patart kaip iskepti rugine duonele su raugu pagal Saverijos recepta, vietoj mieliu dedant rauga
        Aciu

  9. Vilma parašė:

    Ar gerai as suprantu? Kai raugas surugsta as puse jo paimu kepti duonytei, o likusia puse dedu i saldytuva kaip aprasyta. Tarkim po savaites ji vel issiimu ir privalau pamaitinti. Kaip suprantu viena stikline miltu ir viena stikline vandens ir padedu parai rugti? Paskui vel puse raugo paimu duonytei, o likusia puse i saldytuva? Aciu.

  10. zita parašė:

    Aš kai kepu duoną, sudedu visą raugą, o jau iš tos masės, kurią išminkau, atskiriu ir įdedu į 0,5 l. stilainiuką, jame raugo būna mažsaug iki pusės, gali būti mažiau.

  11. Maryte parašė:

    Sveiki, duonkepejeliai, gavau dovanu duonkepe LG tik instrukcija norvegiska, tai gal kas gali man patarti kaip issikepti rugine duonele su raugu. Kaip pasigamint rauga as supratau manau turi pavykti, bet ar uzteks duonelei rugti 40min kaip su mielemis, jug kaime duona raugindavo maziausiai 12 val
    Labai lauksiu patarimu

    • Marius Alaburda parašė:

      Su mano turima duonkepe, panašu, 100% ruginės duonos iškepti nepavyks – problema ir išmaišymas ir kepimas (nepakanka karščio, lieka kaip molis).

      Ruginę duoną kepu orkaitėje, susikaupsiu – parašysiu 😉

  12. Daia parašė:

    Sveiki,
    na man raugas pavyko puikiai 🙂 .Kepiau ruginę duoną,duonkepėje ir ji pavyko kuo puikiausiai. Pas mane duonkepė Moulinex OW5023,bet atrodo manęs nepavedė :).Aš prieš kepdama vieną parą duonytės tešlos buvau apgyvendinusi ant radiatoriaus ir tik po to kepiau.O dar atradau super reikaliuką,tai kviečių sirupą.Ir jei leis Marius ,tai pasidalinsiu receptu 🙂

    • Marius Alaburda parašė:

      Marius – leis 😉
      Tik komentaruose receptų įkėlimo galimybės ribotos, gal geriau pradėti naudoti hrrp://forumas.duonkepis.lt – ten galima sukurti Jums specialias temas, kelti nuotraukas ir t.t. – tuo pačiu ir forumas pradėtų gyvuoti po truputį…

    • Viktorija parašė:

      Parą palaikius kokią duonkepėje programą pasirinkot? Tik kepimo?

  13. neringa parašė:

    Laba diena duonos kepime aš dar esu naujokė norėjau paklausti kada reik dėti priedus į duoną (sėmenų sėklas , saulėgrąžas. sezamo sėklas ir kitus norimus ingridientus ? ) ar galima juos dėti tiesiai į ruošiamą raugą ar tik į kepimui atidėtą tešlą.

    • Marius Alaburda parašė:

      Rekomenduotina dėti po duonkepės signalo (pas name jis ~20 min nuo maišymo pradžios), bet galima ir iš karto.
      Į raugą dėti priedų nerekomenduočiau (kas bus iš razinų po to, kai jos pusmetį pabus rauge?)

  14. audrone parašė:

    savo gamintu raugu dunele isejo skani tik 2 k.
    po to nusipirkau ne malsenos miltu ir duona nekyla

  15. laura parašė:

    Laba diena,
    sakyite ar duona su raugu galima kepti duonkepeje? ar tik su mielemis?
    dekui.
    Laura

    • Marius Alaburda parašė:

      Sveiki, taip, duoną su raugu taip pat esu kepęs duonkepėje, tik su raugu gali tekti ilgiau kildinti, todėl siūlau parinkti „duonos tešla“ programą, kildinti, o po to, jei iškilo tinkamai – įjungti kepimo programą.

Palikti atsiliepimą








best wordpress theme