Highslide for Wordpress Plugin

Plikyta duona su džiovintais vaisiais

March 1, 2010, Posted by Marius Alaburda at 21:29

Šiuo metu tai mano mėgstamiausia duona – kiek drėgna, minkšta ir puri. Originalų internete rastą receptą kiek perdariau, kad būtų patogiau kepti duonkepėje, tačiau esmė išliko nepakitusi. Šis mano receptas skirtas dideliam (~1,5 kg) kepaliukui, jei Jūsų duonkepė mažesnė – perskaičiuokite sudėtį.

Receptas ir darbo tvarka:

Į duonkepės indą pilu:

  • 300 ml verdančio vandens
  • 1 puodelį kvietinių miltų (geriausia – sijoti su specialiu puodeliu).

Trumpam (3-5 minutėms) įjungiu tešlos maišymą. Per tą laiką ~10 gramų šviežių mielių puodelyje sumaišau su dviem šaukštais cukraus, kad mielės aktyvuotųsi.

Tada papildomai pilu į duonkepės indą:

  • 240 ml drungno vandens,
  • 3 puodelius kvietinių miltų,
  • 1 puodelį ruginių miltų,
  • 1 arbatinį šaukštelį druskos,
  • Sumaišytas su cukrumi mieles (jos jau turėtų pradėti maitintis cukrumi ir tirpti).

Jungiu įprastą duonos kepimo programą (nieko nenustatinėju). Tada puodelį studentų mišinio (razinos ir įvairūs riešutai) pilu į rėtį, gausiai perpilu vandeniu ir leidžiu nuvarvėti. Po 20 min. duonkepė signalizuoja, kad galima supilti priedus – tada supilu šiuos vaisius.

Viskas, telieka laukti skanaus rezultato 😉

Galimos recepto modifikacijos:

  • Jei kepate be studentų mišinio – pradžioje į plikinį galite pilti porą šaukštų kmynų.
  • Studentų mišinį galima pakeisti džiovintomis slyvomis ir/arba abrikosais.
  • Studentų mišinį galima pakeisti saulėgrąžomis ir/arba moliūgų sėklomis.

Skanaus! Lauksiu atsiliepimų 😉

Nepaprastai smagu, kai tavo darbą įvertina. Jei Jums padėjo pateikta informacija arba norite paklausti, papildyti, pakomentuoti, padėkoti - prašau palikti atsiliepimą. Dėkoju!

Šiai žinutei turime atsiliepimų: 25

  1. Jurgita says:

    Sveiki, kepiau šią duonelę su abrikosais – gavosi SUPER :))) Labai skanu. Tik suabejojau, ar tikrai nereikia nei aliejaus, nei sviesto? Visuose standartiniuose mano duonkepės receptuose nurodytas aliejus ar sviestas, be to, tešla labai lipo prie sienelių. Man pasirodė, kad gali taip negražiai ir likti, tai įpyliau gerą šaukštą aliejaus – atrodo, jis reikalo nepagadino 😀

  2. irma says:

    o jei naudoju tik sausas mieles, tai kada jas deti ???

    • Marius Alaburda says:

      Galite dėti pačias paskutines.
      Jei jos nesiliečia su skysčiais – tokiu atveju galite drąsiai atidėti kepimo programą kelioms valandoms, nebijodami, kad jos aktyvuosis.

  3. irma says:

    Kepiau sia duona ir as, bet paprasta , tik su kmynais… Tikrai labai skani, puri duona, viskas super ! 🙂 Tik duonos viduryje liko nemaza ertme ir labai man ydomu kokia to priezastis… ??? Dekoju uz puiku recepta, tikrai kepsiu dar ne karta ir labai laukiu atsakymo… 😉

    • Marius Alaburda says:

      Kiek pastebėjau – kai tešlai trūksta skysčių – tada mentelei besisukant tešla nesukrenta žemyn ir lieka apvali skylė prie mentelės (mano duonkepė su dviem mentelėmis, todėl lieka dvi skylės).

      Bandykite kepant stebėti tešlą, jei ji per “kieta” – tada reikėtų įpilti daugiau vandens (tik nepadauginkit, pilkit ~25-50 ml ir palaukit, kol pilnai išmaišys. Jei reikia – sustabdykite programą ir paleiskite ją iš naujo).

      Nesu tikras, kad problema yra būtent tokia, bandau tik spėti, parašykit, kaip sekasi 😉

      • irma says:

        Labai dekoju uz greita atsakyma…:) Na, o ta ertme mano keptoje duonoje buvo tikrai ne prie menteles, o auksciau, netgi sakyciau netoli duonos plutos :^) . Idomu…, todel teks bandyti dar karta… 😉

      • irma says:

        Taigi, kepiau sia duona dar karta ir viskas gavosi SUPER…!!! 🙂 Tik si karta dadejau sauksta ruginiu ir du saukstus kvietiniu miltu, nes kazkaip atrode kad tesla skystoka ir duona gavosi be jokiu skyliu, nei sukritus , nei iskilus…zodziu super! 😀

    • Violeta says:

      Irma, manau, kad po paskutinio maišymo duoną per ilgai kildinote. Turėtų pakilti maždaug dvigubai. Aš pirmiausia jungiu tešlos programą 1val.30min.,o vėliau kepimas 50min. Manau, kad Jūsų programa buvo ilgesnė. Ruginiai miltai “nemėgsta” per ilgo kildinimo.

  4. keksas says:

    Kokius kvietinius miltus naudoji? Seniau kepiau iš rupių (1600D jei gerai pamenu), dabar pabandžiau iš 550D. Pirmas variantas gavosi skanesnis, panašus į kaimišką ragaišį, keptą krosnyje.

  5. Sandra says:

    O puodelis miltu tai kiek cia gramu?

  6. pradedancioji kepeja says:

    Sveiki, kepiau duonyte su dziovintais vaisiais (abrikosai, slyvos, razinos) bei saulegrazomis. Gavosi nuostabaus skonio duonyte. Labai dekoju uz recepta, jis vertas demesio ! 🙂

  7. Ada says:

    Man labai patiko Jūsų duonytė su džiovintais vaisiais, tik bėda vis ta skylė duonoje išbandžiau ir skystesnę ir kietesnę tešlą kažkaip neišeina. Miltus naudoju su kvietinius C raide, ruginius imu Kauno grūdų rupaus malimo. Kur reikalas kodėl man vis nesiseka. Patarkit.

  8. Vitalijus says:

    Jei siame recepte panaudosiu rupius miltus ,tai kieki miltu naudoti toki pati kur nurodyta recepte ar daugiau?

  9. Asta says:

    Ačiū už šią duoną! Man ji iškepa lygiai tokia pati, su šiek tiek įgaubtu viršumi, bet jau skanumėlis…Prieš šią mėgstamiausia buvo prancūziška duona, kepama 2 programa, aš tik apie 20% baltų miltų keičiu pilno grūdo avižiniais dribsniais. Priedai: sezamo, saulegražų, linų sėmenys, džiovintos žolės (bazilikas, raudonėlis arba picos prieskonių šaukštas) ir didelė, smulkinta iki košelės konsistencijos, svogūno galva. Rekomenduoju. Ir laukiu naujų išbandytų receptų 🙂

  10. Lina says:

    Sveiki. Turiu tokį pradedančiosios klausimą: ar galima kvietinius miltus keisti ruginiais? Tai nepakenkia tešlos kilimui, maišymui ar panašiems dalykams?

    • Marius Alaburda says:

      Sveiki,

      Jokiu būdu nerekomenduočiau to daryti.
      Tai tikrai skirtingu savybių miltai.

      Marius

      • Nerijus says:

        o jei vietoj ruginiu, kvietinius, nes pas mus labai sunku gauti ruginiu

        • Marius Alaburda says:

          Pabandykit 😉
          Manau, kad turėtų pavykti, nes pakeistumėte tik mažą recepto dalį ruginių miltų kvietiniais (atvirkščiai – nepatarčiau).

  11. Arvydas says:

    Aciu uz recepta, mano megstamiausia dona.

  12. Ieva says:

    Puikus receptas, pirma karta normali ( ne sausa) duona duonkepeje gavosi!
    Vietoj svieziu mieliu dejau 3 g dziovintu. Rugniai miltai – rupaus malimo. Vietoj vaisiu – saujele kmynu ir saujele saulegrazu – primena geriausia Klaipedos duona is vaikystes 🙂

  13. dovile says:

    Šaunus puslapis ir receptai!
    Gal žinot, kodėl man duona iškyla gražiai, o kai pradeda kepti, vidurys susmenga žemyn ir gaunasi kraštai pakile, net su tokiu aštriu kampučiu. Taip gaunasi praktiškai nepriklausomai nuo recepto, gal tik pirma karta kepant saldžia bulka nesusmego. Tešlos konsistencija man atrodo normali, bet gal man blogai atrodo. Toks vaizdas, kad kraštai greičiau įkaista ir nespėja susmegti, o vidurys speja.. O šiaip vidurys (prapjovus) gerai atrodo ir skanus 🙂 Tik forma nekokia.

  14. monika says:

    Sveiki,pas mane duonkepei negalima nustatyti atskirai maisymo ,pirms eina sildymas tada maisymas ,as galvoju jeigj sustabdyciau sudeciau likusius produktus ir tesciau kepima ar viskas ok butu? Beto kiek mazdaug ji turi kepti nes pas mane paprasta programa 1250g duona kepa 3.20min bet as kepu 750g tai keps trumpiau aisku bet ir kiekis mazesnis

    • Marius Alaburda says:

      Sveiki, rinkitės įprastą programą, o ją po minėtų 3 minučių sustabdykite ir tada sudėjus likusius produktus – vėl paleisti iš naujo. Arba galima plikinį išmaišyti rankomis (t.y. medine mentele), o po to jungti maišymo ir kepimo programą.
      Pabandykite ir lauksiu atsiliepimo 😉

Palikti atsiliepimą








best wordpress theme