Highslide for Wordpress Plugin

Vatikano duona

vasario 19, 2011, Posted by Marius Alaburda at 23:48

Kepti duoną su mielėmis – neblogai, tačiau žymiai smagiau (ir skaniau) kepti duoną, naudojant raugą. Ir jei norite pradėti – rekomenduočiau „Vatikano duoną“ (dar vadinama „Hermanu“, „Germanu“, „Hubertu“ ir dar visaip įvairiai…). Šis raugas yra paprastas ir lengvai prižiūrimas, o po visko – pavirstantis puikiu pyragu 😉

Raugą galima pasigaminti patiems (tiesa, pats nebandžiau, nes šio raugo gavau iš savo sesers). Galima sutarti dėl raugo pasidalinimo, o galima pabandyti ir pasigaminti patiems – štai receptas:

Maitinamasis mišinys:

  • 1 stiklinė cukraus
  • 1 stiklinė pieno
  • 1 stiklinė miltų

Sumaišyti ir supilti į trilitrį stiklainį bei pridengti marle, laikyti kambario temperatūroje, šiltame ir ramiame kampelyje.

  • 1 diena: raugo pratinimas, nejudinti,
  • 2 diena: vieną kartą pamaišyti,
  • 3 diena: nejudinti,
  • 4 diena: vieną kartą pamaišyti,
  • 5 diena: pamaitinti maitinamuoju mišiniu,
  • 6 diena: vieną kartą pamaišyti,
  • 7 diena: vieną kartą pamaišyti,
  • 8 diena: vieną kartą pamaišyti,
  • 9 diena: vieną kartą pamaišyti,
  • 10 diena: pamaitinti maitinamuoju mišiniu.

Jei viską darysite teisingai – štai kaip turi atrodyti raugas:

Vatikano duonos raugas

O pamaišius – viduje matosi daug burbuliukų:

Vatikano duonos raugas

Viskas, dešimtos dienos vakare arba vienuoliktos ryte – jau galima kepti 😉

Turiu įprotį, gavęs naują receptą – pirmiausiai jį išbandyti skrupulingai tiksliai atkartojant. Pabandžiau – man jis pasirodė keistas  – tiek gamybos eiga, tiek rezultatas… Visų pirma – receptas su raugu, o kepant reikia dėti kepimo miltelių… Mano žiniomis – kepinį kelia vienas iš komponentų: mielės, raugas, kepimo milteliai, na ir visokia buitinė chemija, tipo „kefyre gesinta  soda“ ir pan… Kam į pyragą su raugu dėti kepimo miltelių? Na, ir skonis pasirodė gana keistas… Man asmeniškai – pernelyg riebus. Todėl receptą patobulinau ir štai kas gavosi:

Vatikano duona

Na, o po to dar prisidėjo ir minimalūs patobulinimai – šiandien, tarkim, kepiau pyragą su razinomis ir cinamonu:

  • Pora puodelių raugo,
  • pusė stiklinės pieno (pašildyta pusę minutės mikrobanginėje, kad nebūtų šaltas)
  • pora puodelių kvietinių miltų,
  • arbatinis šaukštelis vanilinio cukraus,
  • du arbatiniai šaukšteliai cinamono,
  • pusė stiklinės razinų.

Štai, ir rezultatas:

Vatikano duona su razinomis ir cinamonu

Receptas ilgas (ypač, jei raugą darysite patys), bet rezultatas to vertas.

Ir dar kelios pastabos apie raugo naudojimą:

  • Maitinti raugą reikia kambario temperatūros mišiniu.
  • Jei raugo nereikės ilgesnį laiką (tarkime, išvykstate atostogų) – paimkite jo mažiau (tarkim, pusę puodelio), pamaitinkite ir padėkite į šaldytuvą. Taip raugas gali išbūti keletą savaičių, po to tiesiog išimkite, palaikykite kelias valandas ir pamaitinkite. Raugas atsigaus.
  • Jei norite raugo turėti daugiau (kepsite daugiau pyrago ar norite raugu pasidalinti) – kas antrą dieną maitinkite, o kas antrą – tik pamaišykite. Maitinti galima tokiu pat kiekiu, kiek jau turite raugo.

Parašykite, kaip sekėsi Jums 😉

1 diena: raugo pratinimas, nejudinti.

Nepaprastai smagu, kai tavo darbą įvertina. Jei Jums padėjo pateikta informacija arba norite paklausti, papildyti, pakomentuoti, padėkoti - prašau palikti atsiliepimą. Dėkoju!

Šiai žinutei turime atsiliepimų: 4

  1. Aida parašė:

    Laba diena.Labai noriu isbandyti si recepta.Raugo neturiu,bandysiu daryti pati,taciau man kilo klausimas kaip ir su kuom reikia maitinti rauga 🙂

    • Marius Alaburda parašė:

      Viršuje parašyta: „Maitinamasis mišinys“. Juo ir maitinti.
      Kadangi neseniai iš naujo pats dariau šį raugą – kambario temperatūros nepakako, teko padėti į šiltą kampelį prie serverio (kuriame yra šie puslapiai) 😉

  2. Asta parašė:

    Laba diena,
    Noriu paklausti,ar galima kepti tokia duonele duonkepeje?

  3. Pasimetusi parašė:

    Sweiki, atsiprasau gal nesupratau kazko bet is ko pati rauga pasidaryti? Maitinamasis aprasytas bet pagrindinis, ar reikia suprast kad ir rauga pasidarainis tu paciu produktu kaip ir „maitinamaji“? Aciu

Palikti atsiliepimą








best wordpress theme