Highslide for Wordpress Plugin

Esminė informacija

Kad kiekviename recepte nekartoti, kaip ką su kuo maišau – pateikiu informaciją, kuri galios visiems receptams. Dažniausiai viskas yra sudedama į duonkepę pateikta tvarka ir kepama standartine programa, nekeičiant apskrudimo ar kepaliuko dydžio nustatymų. Jei kažkas nestandartiškai – tą parašysiu recepte.

Duonkepės „užtaisymas“:

Jei yra recepte – visada pirmiausiai į konteinerį pilu aliejų ar lydytą sviestą ir stengiuosi juos užpilti ant maišymo mentelių. Taip jos mažiau prilimpa prie iškepto gaminio, bent man taip atrodo 😉

Jei naudojamas salyklas – jį reikia užplikyti. Dalį recepte nurodyto vandens kiekio užverdu ir puodelyje užplikinu salyklą – panašiai kaip kavą, tik vandens pilu tiek, kad salyklą vos apsemtų. Tada išmaišau arbatiniu šaukšteliu ir palieku atvėsti.

Vėliau pilu skysčius – vandenį, pieną, etc. Jei kepate iškarto – šiuos produktus verta pašildyti. Jei programa atidedama – tada jie geriau tebus šalti (ypač pienas, kuris gali panorėti rūgti).

Į vandenį supilu kitus skystus komponentus, tarkim, medų (kurį tirpinu nedideliame kiekyje vandens atskirai vandenyje). Svarbu, kad bendras vandens kiekis atitiktų receptūrą.

Toliau pilu miltus, ant jų dedu atskirai sausus komponentus – mieles, druską, cukrų. Mieles kol kas naudoju natūralias („šlapias“), todėl jei kepu iš karto – tai mieles sumaišau su cukrumi puodelyje, kad jos „pasimaitintų“. Jei programa bus su atidėjimu – tada mieles tik sutrupinu pirštais ir su cukrumi nemaišau. Tokiu atveju reikia, kad vanduo pro miltus nepasiektų mielių ir kitų sausų komponentų, o jie savo ruožtu – nesiliestų tarpusavyje, todėl mieles, cukrų ir druską krūvelėmis pilu skirtinguose duonkepės konteinerio kampuose.

Duonkepė paruošta kepti eksperimentinę „20% ruginių miltų duoną su moliūgų, saulėgražų ir sezamo sėklomis“: aliejus, vanduo ir druska apačioje (nebesimato), po to supilti kvietiniai miltai. Valdymo pulto pusėje matosi ruginiai miltai ir sutrupintos mielės, per vidurį – sėklų mišinys, viršuje matosi kvietiniai miltai ir cukrus. Kadangi bus kepama su atidėta programa – tai mielės nemaišomos su cukrumi, o grūdus supyliau iš karto, nes eisiu miegoti ir signalo nelauksiu.

Iškepus gaminiui:

Medikai mielinę duoną primygtinai nerekomenduoja valgyti anksčiau, nei valanda po iškepimo. Todėl jei naudoju atidėtą programą – užprogramuoju, jog baigtų kepti ~30-45 min. prieš suskambant žadintuvui. Kol susiruoši pusryčiauti – tas valandos limitas nuo iškepimo ir ateina, duonelė pravėsta, bet neatšąla. Beje, duonkepė valandą laiko dar šiek tiek šildo gaminį.

Neretai duona turi labai kitą plutą. Kad tai neįvyktų, internete radau patarimą – iškeptą kepalą reikia „apglostyti“ drėgnomis rankomis ir suvynioti į drobinį audeklą. Man šis „receptas“ labai padėjo, visada darau tik taip.

Lygtai tiek. Dar reikėtų paskaityti apie mano naudojamą įrangą ir komponentus (t.y. produktus). Ten taip pat pateikiu ir savo naudojamus mato vienetus.

Nepaprastai smagu, kai tavo darbą įvertina. Jei Jums padėjo pateikta informacija arba norite paklausti, papildyti, pakomentuoti, padėkoti - prašau palikti atsiliepimą. Dėkoju!

Šiai žinutei turime atsiliepimų: 15

  1. Monika parašė:

    labai dekui uz info 🙂 ilgai ieskojau praktikos santrauku, ir tai pirmas toks puslapis:)

  2. marija parašė:

    Del plutos paminkstinimo dar vienas variantas, ideti dar karsta i maiseli kelioms minutems kaip mat suminksteja 🙂

  3. Zivile parašė:

    Sveiki,
    nusipirkau ir as duonkepe 🙂 labai dziaugiuosi, bet jau kelinta kart susiduriu su problemele… sudedu slapias mieles pagal receptuka ir visus patarimus, matau kad tesla iskyla, bet kai jau baigia kepti, tos teslos lieka tiek pat kiek pradiniame variante ir nesuprantu kodel? Gal kas susidurete su panasia beda ir galite patarti?

    • Marius Alaburda parašė:

      Nesu tikras, bet pabandyčiau dėti dukart mažiau mielių, nei įprastai.
      Jei nepadės – tada dėti mielių įprastai, o truputį sumažinti vandens ar kitų skysčių.

    • ALDONA parašė:

      Jie kepate kepimo aparate būtinai dėkite sausas mieles ant produktų viršaus ir pagal recepta,arba turite gerai žinoti iš patirties.reikia tešlą stebėti,kad nebūtų per minkšta,jei taip atsitiko ir matote kad pakilo junkite kepimo programą ir kepkite.Per daug iškilusi truputi pakrenta;bet tai nieko tokio.Jau daug receptų išmėginau,svarbu teisingai nustatyti programą.Kepu kas antrą dieną ir esame patenkinti,iš parduotuvės neperku

      • Daiva parašė:

        Sveiki! Pagaliau radau informacijos kaip išimti iškeptą duoną. Duonkepę turiu neseniai ir pastoviai turiu problemą, nes vos iškratau, be to įsikepa mentelės. Patariate, kad reikia įpilti aliejaus ar kitų riebalų, kurie nurodyti recepte, tada mentelės lengviau išsiims. O jei recepte riebalų nėra tik vanduo, miltai, mielės tai ką daryti? O apskritai ar įmanoma, kad mentelės išimant duoną neliktų joje?

  4. Asta parašė:

    Sveiki, as taip pat neseniai įsigijau duonkepę Moulinex, pradėjau kept nuo baltos duonos. Laikiausi recepte nurodytų kiekių, bet duona šiek tiek sukrito, bet šiaip buvo skanu. Bet didžiausia bėda su kuria susidūriau – kaip gražiai išimti duoną iš kubiliuko. Aš nemoku, pimą kartą kažkaip išlupau, na o antrą – tai gavosi duona su dviem didelėm duobėm 🙂 Labai laukiu „instrukcijos“, būčiau dėkinga:)

    • Marius Alaburda parašė:

      Aš išėmęs kepimo indą iš duonkepės pirmiausiai leidžiu ataušti ~30-60 minučių. Po to paverčiu ant šono ir pasukinėju šiek tiek „letenėles“, kurios suka menteles – visai nedaug, tačiau po tokios operacijos mentelės nebūna prilipusios prie ašių ir duona iškrenta kartu su mentelėmis. Toliau duona vėsinama, o po dar 30 min jau išiminėju ir menteles iš duonos.

      • Asta parašė:

        Ačiū labai, būtinai pabandysiu. Aš pagal instukciją, karštą išiminėjau. Pirmą kartą tai greit atšoko. O antrą kartą – kai pasukiojau „letenėles“, gavosi TOKIOS duobės 🙂

        • Grazina parašė:

          Kai baigiasi antras minkymas as tesla iskeliu lauk ir isimu menteles.Tesla atgal idedu.Prasideda antras kildymo procesas.

  5. Rima parašė:

    Sveiki,pradėjau skaitinėt ir patiko, nes aiškiai parašyta nuo pradžių.O mano problema ta, kad mano duonkepė BIFINETT be instrukcijos,tai man šitas puslapėlis labai tiko,nes tos duonkepės daugiau ar mažiau vienodos.Pas jus aš radau daug info.man būtų dar aiškiau, jai ir kepimo programą nurodytumėt.Sekmės.AČIŪ

  6. Anita parašė:

    Sveiki,

    Mane domina klausimas dėl mieliu. Labai nenoreciau naudoti sausas mieles. Noreciau iškepti duona naudojant naturalu duonos rauga ( tik miltai ir siltas vanduo). Ar butu imanoma duonkepeje sumaisyti visus ingredientus ir panaudoti naturalu rauga vietoj sausu mieliu? ir kiek laiko tada reikėtu kepti?
    Dekoju uz atsakyma.

  7. Ernesta parašė:

    Sveiki
    Ir as jau turiu duonkepe, o ji atsirado todel, kad mano uosviene parveze labai skanios bulkos is savo giminaites ir dave man paragauti, pasijutau kaip kaime, tas bulkos kvapas ir skonis uzburiantis 🙂 o gal man taip atrode todel kad jau nusibodo tos pirktines, taigi labai noreciau su jumis pasidalinti siuo receptu, gal ir jums patiks kaip ir mano visai seimai 🙂
    Kaimiska bulka
    250g. pieno
    120g. margarino (bet as dedu sviesta )
    piena pasildyti ir istirpinti margarina, kai praves sumusti 2 kiausinius
    600g. auksciausios rusies miltu
    80g. cukraus i viena duonkepes kampa
    4g. druskos arba 1 a.s. i kita duonkepes kampa
    1.5 a.s sausu greito veikimo mieliu
    tada nustatome duonkepeje iprastine 3val kepimo programa ir viskas. Skanaus 🙂

  8. ieva parašė:

    Sveiki, mes planuojame pirkti. Noretume patarimu kokia geriausia isirinkti. Duonos svoris iki 2 kg, plieninis korpusas….

  9. algis parašė:

    gal kas galite patarti ka daryti jeigu man kepant duona buna labai nelygi virsutine plutele

Palikti atsiliepimą








best wordpress theme