Highslide for Wordpress Plugin

Įvadas

O viskas prasidėjo taip…

Žmonių kulinariniai sugebėjimai skiriasi – vieni moka išsivirti kiaušinį, kiti – kepa spurgas, bandeles ir tortus. Bet nepažinojau nei vieno žmogaus, kuris kepdavo duoną – jos kepimas man visada buvo tam tikra paslaptis…

Vieną kartą buitinės technikos parduotuvėje akis užkliuvo už duonkepės. Pasiklausinėjau parduotuvėje, grįžęs susirinkau informacijos internete. Sužavėjo pati gaminio idėja – sudedi komponentus į maišymo-kepimo konteinerį, pasirenki programą ir jos parametrus ir paspaudi mygtuką… Viskas, po kelių valandų duona iškepta. Minimalus kiekis vargo ir dažniausiai – puikus rezultatas.

Po kelias savaites trukusios informacijos internete analizės – duonkepė buvo įsigyta ir prasidėjo eksperimentai ir atradimai. Pirmiausiai išbandžiau kelis receptus iš pridedamos knygutės, po to pradėjau ieškoti informacijos internete. Dalis receptų pavyko iškarto, dalis buvo koreguojami ir gerai pavyko iš antro ar trečio bandymo. Vėliau, bandant kepti seniau pavykusią duoną – vėl tekdavo galvoti, kas buvo modifikuota. Todėl pradžioje užsirašinėjau pavykusius receptus (bei analizuodavau nepavykusius), vėliau pradėjau juos vesti į Word failą, o po to kilo mintis sukurti šį blog’ą, kad mano patirtimi galėtų pasinaudoti ir kiti, kepantys duoną arba norintys tai daryti…

Kuo šis puslapis skiriasi nuo kitų, esančių internete?

Nesiruošiu išvystyti plačios kulinarinės-konditerinės temos, noriu surinkti šiek tiek receptų, skirtų duonos kepimui duonkepėje. Jei Jūs taip pat kepate (arba norėtumėte kepti) duoną namuose – tikėtinai Jums verta pasižymėti šį puslapį ir kartas nuo karto sugrįžti… Jei norite – galite įvesti savo elektroninio pašto adresą puslapio dešinėje viršuje – tokiu atveju „Google FeedBurner“ kasdieną parašys Jums po vieną laišką, jei tą dieną pas mus suras naujų receptų. Paslauga apsaugota nuo spam’o, nes Jūsų adresai bus prieinami tik Google.

Visi šiame puslapyje pateikti receptai yra išbandyti asmeniškai, pavykę ir patikę, todėl jais noriu pasidalinti. 😉

Nepaprastai smagu, kai tavo darbą įvertina. Jei Jums padėjo pateikta informacija arba norite paklausti, papildyti, pakomentuoti, padėkoti - prašau palikti atsiliepimą. Dėkoju!

Šiai žinutei turime atsiliepimų: 14

  1. Grazina parašė:

    sveiki,
    kuria duonkepe Jus rekomduotumete? mane labai „uzkabino“ duonos kepimas 🙂

    • Marius Alaburda parašė:

      Aš labai patenkintas savo „Moulinex OW-5003“.
      Kitų nesu bandęs, negaliu komentuoti…

    • Laurulyte parašė:

      Isigijau Moulinex duonkepe ir nustebau kokius stebuklus ji sugeba daryti.Džiaugiuosi ,kad atsirado šis tinklalapis,nes jo dėka ,pasidalinus sėkme ir nesėkme rezultatas stulbinantis.

  2. Odeta parašė:

    Sveiki. Jau visą savaitę mąstau apie duonkepę.
    Išpradžių pagailo vyro, jis dirba Norvegijoje ir didžiausia jo maisto problema
    duona ir batonas. Jis nelabai mėgsta bulves, o viską valgo su duonyte.
    O ten ji labai prastos kokybės, arba geresnė labai brangi. Kilo mintis jam pasiūlyti įsigyti duonkepę, gal kaip vyras įveiktų tą sunkę kepimo tehnologiją.
    Aš pati labai mėgstu gaminti, kepu vaikučiam įvairias mielinias bandeles, su įvairiais įdarais.Bet pagalvojau, gal vertėtų šiais krizės laikais, kai neišvengiamai viskas brangsta, pradėti ir duonytę kepti namuose.Kelios pažystamos jau tai praktikuoja, kepa duona orkaitėje.
    Man iškyla klausimas, kur pigiau orkaitėje ar duonkepėje (elektros atžvilgiu). Aišku orkaitėje galima iškepti daugiau, bat norėtųsi kiekvieną dieną šviežios duonelės.
    O duonkepėje ta tikroji ruginė duona su raugu, ar būna panaši į tikrą lietuvišką naminę.
    Ieškojau internete informacijos apie duonkepes, Jūsų tinklapis patiko labiausiai, paprastai , kasdieniškai viskas išaiškinta.AČIŪ.

    • Marius Alaburda parašė:

      Laba diena, Odeta,

      Smagu, kad domitės. Pirmiausiai – turiu pripažinti, kad duoną kepti pradėjau ne iš ekonomijos sumetimų. Mano matomi duonos kepimo privalumai:

      • Parduotuvės kasdieninė nusibodo (ir nusibodo kasdien ar kas antrą dieną stovėti eilėse parduotuvėje),
      • Savo kepta duona yra sveikesnė (nes žinau, kas sudėta, jokių E ir kt.),
      • Man patinka duona su daug priedų – saulėgrąžų, moliūgų sėklų, riešutų, džiovintų vaisių ir t.t. Lietuvoje panašią kepa „Rimi“, tik tas „kubiliukas“ ~400 gramų ir prieš gerą pusmetį kainavo berods 8 Lt. Brangoka

      #

      Bet manau, kad jei kepti ne po 4 kepalus išsyk (kas tiek suvalgys?), tai ekonomiškiau kepti duonkepėje, juolab – „jokios terlionės“ – supylei komponentus, paspaudei mygtuką – per pusketvirtos valandos išminko, tešlą pakildina, duonelę iškepa ir dar valandą šiltą palaiko. Indo plovimas – beveik net ne darbas 😉
      Todėl įsigijau duonkepę ir nesigailiu. Tik reikia nepamiršti, kad iškeptos duonos negalima valgyti vieną valandą karštos – senoliai sakydavo – „žarnos sulips“.

      #

      Mano patarimai:

      • Pirmiausia – įsigykite duonkepę namuose. Aš pirkau Moulinex OW-5003, joje telpa 1,5Kg kepalas (bet galima kepti ir 750g ar 1 kg), ji 1650 W galingumo (vėlgi – nežinau, ar visada naudojamas max. galingumas). Abejotinai man atrodo duonkepės su 200-500W galingumu, (Nors jei įžvalgūs tiekėjai kokią padovanotų – galėčiau ir išbandyti ir recenziją parašyti 😉 ). Didesnė duonkepė turi du maišiklius, todėl tešla geriau išmaišoma, taip pat mažesnis pavojus, kad tešla pakils pernelyg gerai ir perpildys indą (tokiu atveju, kepant automatu ir nepamačius – būna žiauru, jau išbandyta).
      • Pradžioje siūlau kepti duoną Jums pačiai, taip pamatysite, kaip viskas vyksta. Kepkite duoną iš kvietinių miltų, tarkim, pagal mano puslapyje esančius receptus „20% ruginė duona“ arba „Plikyta duona su džiovintais vaisiais“ – jie pavyksta praktiškai visada. Labai svarbu pirmuosius kelis kartus skrupulingai tiksliai laikytis recepto, nes pirmi keli nepavykę receptai gali numušti ūpą.
      • Jei pradžioje nepavyksta arba šiaip tingėjimas apima – galima pirkti paruoštus mišinius. Bet jie gaunasi brangiau, nei maišyti pačiam. Bet kartais nėra tų 10 ar 15 minučių paruošimui – tada naudoju mišinius, kurių kelis turiu tokiems atvejams,
      • Atkreipkite dėmesį į maišomos tešlos skystumą, kad suprasti, koks jis turi būti. Per skysta tešla neiškils ir bus žalios tešlos skonis viduje kepaliuko, per kieta – normaliai neišsimaišys. Vėliau išmoksite įvertinti tešlos skystumą „iš akies“ ir pridėti vandens arba miltų, ypač eksperimentuojant.
      • Nevarstykite duonkepės durelių tešlai kylant – jei norisi pažiūrėti – maniškėje viršuje yra langelis, kartais nesimato ir reikia pasišviesti prožektoriumi. Atminkite, kad senovėje vaikams netgi siausti ir bėgioti namuose buvo draudžiama, nes „duonelė gali įsižeisti ir neiškilti“. Nelaikykite veikiančios duonkepės „ant skersvėjo“.
      • Įvaldžius keletą pirmųjų receptų – galima pradėti ir eksperimentuoti – kepti įmantresnius receptus, vėliau – kvietinę duoną su raugu, vėliau – ruginę su raugu. Kol kas man ruginės su raugu dar gaunasi prastai, tačiau kvietinė iš raugo – jau pavyksta puikiai. Kažkada reikės pradėti aprašinėti, tik kad pradinį raugą gavau iš sesers, o reikia aprašyti, kaip pasigaminti skaitytojams patiems. Kas labai svarbu – duonkepės programos netinka duonai su raugu (bent jau maniškė). Todėl naudoju tešlos minkymo programą, tada palieku duonkepėje ~12 valandų, po to – tik valanda kepimo programos ir viskas puiku. Raugas kyla žymiai ilgiau, nei mielės, todėl su paprasta programa nuolat gaudavosi prastai, kol nesupratau, kame problema.
      • Kai išmoksite kepti pati – tada bus paprasta ir patogu pamokyti vyrą, kai jis bus namuose.
      • O tada galėsite nuspręsti – ar nusivežti į Norvegiją šią ar pirkti antrąją kažkuriems namams. Kai pavyksta skani duona – tai tampa manija 😉

      #

      Uff. Tikiuosi padėjau apsispręsti? 😉

      • Romas parašė:

        Labai ačiū už gerus patarimus.Prieš savaitę sūnus vedybų proga padovanojo duonkepę SEVERIN 3986.Jau išbandžiau.Du pirmieji „blynai“truputį prisvilo,bet trečiasis gavosi pasaka,žmona nesitraukia nuo duoninės.Dabar bandysiu „20 % ruginės“,jei susirasiu receptą.Teisingai pastebėjote-tai jau tampa mano manija.Žmona nutarusi kad geriausias duonkepys aš,šį darbą patikėjo man.Pagal pirminius pastebėjimus, galėčiau rekomenduoti šią duonkepę ir kitiems:800w,2minkytuvai,224 Lt,patogus darbas.Manau neblogas kainos ir kokybės derinys.O man,kaip naujokui,nemaišytų,bet kokie patarimai susiję su kepimu.Sėkmės

  3. Vidas parašė:

    Mums irgi patinka kepti duonelę.Kepam saldžią su džiovintais vaisiais,sūresnę su saulėgrąžom,su sėmenim,arba su moliūgų sėklom.Ir visada gaunasi puikiai.Svarbu,kad pradžioje,5-8 minutes sektumėte maišymo eigą.Turi susiformuoti apvalus tešlos rutuliukas.Jei jis limpa prie sienelių,reikia pridėti miltų,jei per kietas-skysčių.Vietoj vandens mes naudojam pieną. Jei kam reikia-galiu pasiūlyti naują 2 mašyklių duonkepę 850W,kuri gali kepti 750-1250g.Tel.865169187 Kaune.Kaina 200,-

  4. Vida parašė:

    Sveiki! Nerealiai apsidžiaugiau užklydusi į šį puslapį. Svajoju (planuoju) įsigyti duonkepę, tad labai džiaugčiausi patarimais ir rekomendacijomis, kokią geriau rinktis. Man svarbu, kad galėčiau kepti ir a la prancūziškus batonėlius bei prėską bemielę duoną ir kad ilgai bei sąžiningai tarnautų. Sugebu iškepti orkaitėje duoną su raugu, bet minkymas ir kildinimas ilgai užtrunka (ir kiekvieną kartą skirtingą laiką). Na, ir šiaip – labai patinka išbandyti naujoves… deja, ne visada pasiteisinančias…
    Dar kartą širdingas ačiū puslapio autoriui už puikų sumanymą…. ir nekantriai laukiu duonkepių klubo narių rekomendacijų….

    • Marius Alaburda parašė:

      Vida, sveiki įstoję į klubą,
      Aš aukščiau aprašiau savo Moulinex’ą, paskaitykit. Jei kokia nors duonkepėmis prekiaujanti firma norės pasiūlyti išbandyti kažkokią kitą – mielai aprašysiu ir ją 😉

  5. Vima parašė:

    Sveiki,
    nuostabus puslapis! Sveikinu!
    Aš neapsisprendžiu tarp moulinex OW5023 ir OW5003. Gal kas galit palengvinti apsisprendimą? 🙂

  6. karalaitee parašė:

    sveiki,norejau paklausti gal kas turite moulinex 5023 duonkepe kokie butu atsiliepimai apie ja,galvoju ja isigyti. dekui

  7. Vytautas parašė:

    Sveiki,
    gal bandėte išvirti obuolių ar kitokį džemą duonkepėje. Jei taip, tai labai domintų receptas ir praktiniai pastebėjimai.
    Vytautas.

  8. Neringa parašė:

    Sveiki,noriu nupirkti mamai ,kaledu proga duonkepe,nes iki siol ji kiekviena savaitgali kepa orkaiteje,nelabai nusimanau apie jas,tad gal patartumet kokios firmos ir kokia pirkti 🙂 ACIU !

  9. Rita parašė:

    Sveiki,
    Nusipirkau jau trecia duonkepe ir vel nesiseka issikepti man duonos:(
    Kai turejau duonkepe Philips nebuvo nei karto kad duona neiskiltu, dabar kai turiu duonkepe moulinex, nebuvo nei karto kad duona normaliai iskiltu, visu kepamu duonu virsus sukrenta. Kepu tiksliai pagal receptus su sausom mielem, bandziau mazinti skysciu, prideti daugiau miltu, bet jokio teigiamo resultato. Gal jus kazka patarsite ar cia vel duonkepe kalta?
    Aciu

Palikti atsiliepimą








best wordpress theme